Hands-on implementatie, wat heb ik eraan?

Je hoort het iemand alweer zeggen: “Die procedure, nee die gebruiken we al jaren niet”. Of “Geen idee wat ze ermee doen, maar dat doen we al jaren zo”. Of “Ons werk is niet te plannen”. Het gevolg is slechte prestaties. Mensen die niet het beste uit zichzelf, je proces en je organisatie halen. Het goeie nieuws is dat er veel verbeterpotentieel aanwezig is. Dat halen wij eruit met hands-on implementatie.

Bij een hands-on implementatie gaat het om het veranderen van deze houding en daarmee gedrag breed in de organisatie. Om het creëren van eigenaarschap. De sleutel is het hebben van een positieve ervaring en resultaat bij het laten zien van dat nieuwe gedrag. Dat begint bij het verbeteren van het systeem (samenhang van proces, organisatie, informatie- en managementsystemen) door die mensen zelf. Invloed leidt tot eigenaarschap.

De businesscase (hebben we samen gemaakt) geeft de gezamenlijke doelen en de aanpak de richting. We weten precies welke stappen we wanneer zetten met welk resultaat. Terwijl er ook ruimte is om te leren, experimenteren en ontdekken. Wel altijd met het doel voor ogen.

Diezelfde mensen gaan hun eigen, verbeterde systeem gebruiken. Hulp daarbij (van ons) is cruciaal. Het helpen toepassen en verder verbeteren tijdens gebruik zorgt voor de positieve ervaring. Het zien verbeteren van het resultaat (in het performance management systeem) voor de beloning. Samen, hand in hand passen we toe, verbeteren we en na voldoende oefening en borging laten we steeds verder los. We coachen iedere meeting tot die zelfstandig effectief door kan gaan. We trainen en coachen de mensen tot ze zelfstandig verder kunnen zonder terug te gaan naar oud gedrag. Het is net als leren fietsen. Het management heeft de sleutel met voorbeeldgedrag en het ‘confirmeren’ van systeem en gedrag, ook nadat we weg zijn. 

Lees meer over een analyse

Meer weten over een analyse en hands-on implementatie? 

Volg ons

Share This