Food
Operational Excellence bij een zuivelfabriek in Zimbabwe
6 april 2024
De uitdaging
De eigenaar van Dendairy, een zuivelfabriek in Zimbabwe, is via een bestaande klant bij ons gekomen met de vraag om hem te helpen de benuttingsgraad (utilisation) van zijn fabriek te vergroten. Hij vond dat die met name achterbleef doordat zijn managementteam vooral bezig was met micro managen in plaats van performance management en door een gebrek aan standaarden.
Onze aanpak
Tijdens de diagnose hebben we met data analyse en werksessies met de teams de huidige performance en oorzaken ervan bepaald. Samen met de mensen zijn de tegenmaatregelen/ verbeterideen bepaald. En is samen met de operations manager het plan van aanpak gemaakt.
Centraal in de aanpak stond eigenaarschap voor de oplossingen. Daarvoor zijn 7 modules/teams getraind, die daarna onder begeleiding pilots hebben opgezet om de verbetermethode te bewijzen.

We hebben dit project deels op locatie (1 week per 2 maanden) en deels online (1 dag per week) uitgevoerd.
Het resultaat
• Geïmplementeerde standaarden (5S in de fabriek en SOP’s voor operators & technicians aan machines)
• Implementatie digitaal ticket systeem voor preventieve en correctieve maintenance jobs
• Implementatie MRP systeem, gekoppeld aan financiële planning
• Substantiële verlaging van het aantal klachten, aanzienlijk minder rework
• Verbeterde productie flexibiliteit en capaciteit
• Stabiele verbetering van de OEE > 85%
• Verhoogde utilisatie graad van >20%
• Geïmplementeerd performance management systeem: dagstarts/ weekreviews met KPI rapportages
• Blijvend continu verbetergedrag